Kotitalousvähennys

Tiedätkö mitä kotitalousvähennys tarkoittaa? Se tarkoittaa helpotusta veroihin!

Kotitalousvähennystä voi saada seuraavista töistä: remonttityö, siivous ja muut kotitaloustyöt sekä hoito- ja hoivatyö. Kotitalousvähennyksen saa työn osuudesta ei esimerkiksi tarvikkeista tai matkakuluista. Kotitalousvähennystä saat myös töistä vapaa-ajan asunnollasi. Huom. kotitalousvähennystä ei voi saada esimerkiksi silloin, jos saat työhön tiettyjä tukia.

Remontointi eli asunnon perusparannus- ja kunnostustyö

  • Kotitalousvähennyksen maksimi on 2 250 euroa henkilöltä. Omavastuu on 100 euroa vuodessa henkilöltä.
  • Kotitalousvähennyksen saa vain työn osuudesta. Saat vähentää 40% työn osuudesta, jos olet ostanut työn yritykseltä. Saat maksimivähennyksen, kun yritykselle maksamassasi laskussa on työn osuutta 5 875 euroa.

Voinko jakaa vähennyksen puolisoni kanssa?

Kotitalousvähennys on henkilökohtainen. Voitte siis saada puolisosi kanssa vähennystä yhteensä 4500 euroa vuodessa remonttikuluista.

Jos puolisoiden vähennys on yhteensä korkeintaan 2 250 euroa (tai 3 500 euroa), voitte halutessanne hakea koko vähennyksen vain toisen puolison verotuksessa. Silloin maksatte omavastuun vain yhden kerran.

Jos yhden henkilön vähennyksen maksimimäärä ylittyy mutta vain toinen puolisoista hakee vähennystä, niin Verohallinto vähentää ylimenevän osan automaattisesti toisen puolison verotuksessa. Silloin 100 euron omavastuu menee molemmilta puolisoilta. 

Jos verosi eivät riitä vähennyksen tekemiseen, Verohallinto vähentää automaattisesti vähentämättä jääneen määrän puolisosi veroista.

Myös avopuoliso voi saada vähennyksen. Vähennykseen riittää, että avopuoliso on maksanut vähennykseen oikeuttavia kustannuksia ja asuu asunnossa. Vähennyksen siirtäminen toiselle puolisolle koskee kuitenkin vain verotuksessa puolisoina pidettäviä henkilöitä.